V stredu 11. 11. sme organizovali online diskusiu so Zuzanou, ktorá je členkou občianskeho združenia Free Food, ktoré vykonáva rôzne aktivity zamerané na to, aby sa jedlom neplytvalo.
Na úvod nám Zuzana priblížila začiatky občianskeho združenia a ich prvotné projekty. Zaujamívym projektom boli pre divákov komunitné chladničky, kde ľudia mohli dávať jedlo pre tých, ktorí to potrebujú. Projekt s výbornou myšlienkou však nebolo možné realizovať na verejnosti kvôli zákazom a legislatíve. Preto sa rozhodli premiestniť chlaničku do komunitného priestoru a ľudia ju tak môžu využívať.
Ďalším skvelým príkladom ako neplýtvať jedlom bol projekt „Pekný džem zo škaredých jabĺk“. Zástupcovia Free Food sa rozhodli robiť džem z ovocia a zeleniny, ktoré nespĺňajú „estetické“ nároky. Zo 150 kg takýchto jabĺk pripravili viac ako 500 džemov.
V poslednej časti diskusie nám Zuzana predstavila ich 10 tipov, ako zbytočne neplýtvať potravinami. Tieto tipy nevýchadzali zo žiadnej štúdie alebo výskumu, ale z bežného života. Zajímavým bola aj prvá zero waste reštaurácia. Diváci sa počas diskusie pýtali rôzne otázky, na ktoré im Zuzana odpovedala. Na záver sme sa Zuzane poďakovali za jej čas a prospešné informácie. Aj takýmto spôsobom môžeme šíriť osvetu v oblasti plytvania potravín.
Táto aktivita bola podporená z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014-2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.