Less Food Loss

Projekt ´Less Food Loss´ sa odohrával v malom južnom, Maďarskom mestečku Szaporca, kde sme spolu 5 krajín – my, Maďari, Bulhari, Španieli a Angličania- strávili krásnych 12 dní. Boli sme tam počas letných prázdnin, konkrétnejšie od 6.08 do 18.08 2019.  
Témou projektu je, ako už názov napovedá, potravinový odpad. Do tejto témy sme sa ponorili o mnoho hlbšie, všímali sme si aj ako potravinový odpad škodí aj na naše okolie a prírodu, tak isto ako na našu ekonomiku.

Sledovali sme proces výroby od záhrady až pokiaľ sa spracovaná potravina nedostane pred nás na náš domáci stôl. Navštívili sme jednu záhradu, kde sme sadili rôzne plodiny, následne sme aj navštívili zvieraciu farmu, kde sme sa mohli pozrieť na výrobu mlieka, syra, tak ako ich my poznáme. Spotrebovaná voda, na polievanie a hydratáciu dobytku, solárna energia pre rastliny sú len 2 z mnoho ďalších vedľajších odpadov, ktoré sa pri spracovaní potravín vytvorí. O ďalších škodlivých efektoch sme diskutovali a hrali sme aj role-play, kde sme sa na to spolu pozreli z pohľadu nášho Európskeho Parlamentu a spoločne sa snažili nájsť rôzne riešenia na rôzne, témy sa týkajúce, problémy. Nesmiem zabúdať ani na rôzne workshopy, ktoré nás naučili ako napr. urobiť domáci chlieb, atď … 


Projekt nám určite otvoril oči aj rozhľad ohľadom tejto tematiky a naučil nás vážiť si to, čo sa dá v obchode kúpiť v hodnote 0.06 centov že v skutočnosti takú malú hodnotu nemá nič a že aj jeden človek napomôže k zníženiu potravinového odpadu.